А1 Академик СофияАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Петър Петров

Нашите съдии: Петър Петров

Екипът на НБЛ продължава да ви представя съдиите, които ръководеха срещите от лигата през сезон 2017/2018. 

 

Тази седмица ви представяме един рефер, който дебютира в НБЛ през изминалия сезон. Най-важното правило за него е всеки следващ мач да бъде по-добър на терена. Затова отделя много време на подготовката си и набелязва нещата, върху които трябва да работи и да подобри още за следващата среща.  Запознайте се с Петър Петров: 

 

Петър Петров

 

Роден е на 18.05.1982 г. в гр. Русе, но живее в гр. Дряново, Габровска област. Женен е от 8 г. и има две деца – момче и момиче на 8 г. и на 7 г., като дъщеря му вече тренира баскетбол.

На 12-годишна възраст негов приятел от училище го завежда при известния дряновски баскетболист – Димитър Минчев – Гърнето, за да тренира. Играл е в Локомотив Дряново, докато завършва училище и още няколко години в аматьорски отбори.

След това на 23-24 г. се ориентира към треньорската професия и поема отборите на подрастващите в Дряново. За съжаление, както се случва в повечето малки населени места в страната, след като децата завършат VIII клас, отиват в по-големите градове и започват да тренират там. Точно, когато остава без състезатели му се обажда Борислав Томов – регионален координатор на зона Мизия и го кани да участва в курс за съдии, който се провежда в гр. Габрово. Без колебание приема и вече девет сезона е съдия.

Завършил е магистратура „Социални дейности“ и от 12 години работи в социалната сфера, като ръководи различни социални услуги. В момента е ръководител на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Севлиево. Занимава се още с  компютърни технологии и мобилни телефони. За него малко хора знаят, че е добър танцьор по народни танци.

 

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

През 2009 г. станах съдия, като 2 г. бях най-ниската категория „кандидат-съдия“, след това до 2014 г. категория „съдия“, а последните три сезона – „национална“ категория. Този сезон беше дебютния ми в НБЛ.


От кого сте се учили в съдийството?

Основите в съдийството си съм получил от Борислав Томов. Това е човекът, който беше на абсолютно всеки мой мач първите няколко години и изгради в мен стабилни базови навици, за да мога да раста в професията. Научи ме да съм сериозен, отговорен и постоянен в работата си, да не подценявам нито един мач, без значение от нивото на състезанието и може би най-важното – изключителна педантичност към детайлите, защото малките неща правят разликата в нивото на съдиите.

Освен от г-н Томов, много съм научил и от двама мои колеги в зона Мизия – Мирослав Томов и Иван Николов. Благодаря им, че никога не са пазили тайните на занаята за себе си и съвсем безкористно са давали, за да съм съдията, който съм в момента. Естествено, продължавам да се уча и до днес от моите колеги, като от всеки може да се вземе по-нещо.


Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Най-голямото предизвикателство за мен винаги е било следващия мач да съм по-добър от предишния. За да се случи това отделям много време върху подготовката си, анализирам представянето си всеки мач, набелязвам неща, върху които трябва да работя и се опитвам да го правя още на следващата среща. Не е лесно човек да променя себе си, навиците си, за да бъде по-добър, а на нас като съдии ни се налага да го правим постоянно. Затова приемам самоусъвършенстването като моето най-голямо предизвикателство.


Кое е основното правило, което следвате в професията?

Основното правило, което следвам, докато съм на терена, е моите действия и решения да са адекватни на играта, тя да следва своя естествен ход и в крайна сметка да победи отборът, който го заслужава повече.


Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия?

Най-трудното нещо в работата на съдията е да бъде подготвен за всичко, което може да му се случи на игрището и извън него, малко преди и след мач. Грешките са неизменна част от съдийството, но най-много грешни решения се вземат, когато човек не е готов, а трябва да решава бързо. В нашата работа не можем да разчитаме на късмет при вземане на важни решения. Затова работим много, за да не бъдем изненадвани от ситуации на игрището и да държим броя на грешките възможно най-близо до нула.


Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава?

Обективността, психическата устойчивост и увереността в себе си са несъмнено едни от най-важните качества за един съдия, но аз ще поставя заедно с тях интелекта и усета към играта, защото има ситуации, които в един мач са задължителни за отсъждане, а в друг може да останат без съдийска намеса.


Как се справяте с критиките?

Всъщност, не ми е трудно да се справям с критиките. Просто преценявам за себе си дали имат основание. Ако нямат – ги игнорирам, ако имат, си правя съответните изводи и след това работя, за да не допускам отново същата грешка.


Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

В интерес на истината, мачове не помня, но има много ситуации от различни мачове, които никога няма да забравя. Повечето от тях са такива, в които съм сгрешил или са свързани с отношения и комуникация с играчи, треньори, колеги съдии и публика. Всички случки са ме накарали да мисля много върху тях, върху моите решения тогава и са ми дали поуки и изводи, които не забравям.


Какъв е съветът, който бихте дали на по-младите съдии?

По-младите съдии бих посъветвал да са усърдни и да работят много, за да постигнат целите си. Другото, което бих им казал е да седнат и да напишат на един лист кои са причините, поради които искат да бъдат съдии. Ако парите (заплащането) са сред първите три, по-добре да не си губят времето, а да се насочат към друга работа.


С какво се занимавате извън съдийството ?  

Освен, че работя по 10-12 ч. на ден, обичам да прекарвам време със семейството си и да спортувам – играя тенис на маса и ходя на фитнес.1 2 3 4 5 ... 154 »
КЛАСИРАНЕ
Национална Баскетболна ЛигаНяма изиграни срещи
Галерия
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager