А1 Академик СофияАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Валери Енев

Нашите съдии: Валери Енев

Екипът на НБЛ продължава да ви представя съдиите, които ръководеха срещите от лигата през сезон 2017/2018. 

 

Тази седмица ви представяме един рефер, който преминава през различни видове спорт, докато разбира, че баскетболът е неговото призвание. Въпреки това голяма част от свободното си време отделя и за да практикува тенис на корт.  Запознайте се с Валери Енев: 

 

Валери Енев

 

Роден e на 12.06.1992 г. в град Димитровград. В ранна детска възраст (1-6 клас) започва да тренира футбол, като вратар. С течение на някои обстоятелства, решава да прекрати това си начинание. След футбола, решава да стане борец, но след дълги дискусии с родителите му, се стига до извода, че новият спорт, който ще започна да практикува, се казва баскетбол. Пита тогавашната му учителка по физическо възпитание Нина Стефанова, как и къде може да се запише на тренировки по баскетбол, след което тя му  дава номера на Никола Попов, който тогава е треньор за подрастващи в БК „Компакт“. Част е от отбора до завършване на средното му образование.

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

Докато още играех, директорът на училището в което учех – г-н Валентин Христов, който бе дежурен представител на БФБ, ми каза, че ще започва курс за съдии и ако желая, може да се запиша. Не мислих много дълго, казах си – „Нищо не губя“. Записах се, като курсовете бяха в една от класните стаи на въпросното училище СОУ „Любен Каравелов“, а лектори бяха Ивайло Ресиловски и Красимир Стойнов. Изкарах курса, но не започнах веднага да реферирам, защото за мен тогава най–важно бе, да ме приемат в Университета по строителство, архитектура и геодезия (УАСГ), където завърших висшето си образование.

След като ме приеха, намерих телефонният номер на тогавашния отговорник на регион Витоша, г-н Ангел Иванов, изкарах нормативите и започнах.

Пътят ми до НБЛ бе последователен, с равномерни и постоянни крачки. Преминал съм през абсолютно всички възрастови групи в баскетболната игра.

 

От кого сте се учили в съдийството?

Като цяло, в съдийството човек може да се учи от всеки, дори хора, които не са съдии и никога не са били, могат да ти кажат нещо полезно. Така и аз, гледам да попивам от всеки всичко, което би ми било от полза. Постоянно гледам колегите си, както и най–добрите съдии в Европа и се старая да изградя собствен стил. В този ред на мисли, хората, които най–много са допринесли за развитието ми са г-н Стефан Станев, Орлин Николов и Венцислав Великов. Посещавал съм също така различни обучителни семинари, които ми дадоха доста солидни теоретични и практически знания.

Колко годишен е опитът ви като съдия? 

Съдия съм от 7 години.

 

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Всеки един мач, няма значение какъв е той, е предизвикателство за мен, защото в зависимост от характера му, аз трябва да работя за различен компонент от съдийския ми профил.


Кое е основното правило, което следвате в професията?

Честност и принципност.

 

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия?

Винаги да бъде на необходимото високо ниво, както на терена, така и извън него.

 

Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава?

Чувство към играта – подкрепено със сериозни теоретични знания, дипломатичност, отговорност, уважение към всички, умение да запази максимална концентрация през цялото време на срещата и още много други.

 

Как се справяте с критиките?

Отсявам ги на полезни и безполезни. Безполезните ги премахвам, а от полезните се опитвам на извлека максимална полза.

 

Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

Към този момент, това е първият ми мач в НБЛ, между отборите на Ямбол и Рилски спортист. Мачът бе с продължение, зала Диана почти пълна, а атмосферата бе уникална.

 

Какъв е съветът бихте дали на по-младите съдии?

Да изпитват удоволствие от това, което правят, никога да не спират да се учат и усъвършенстват, да отстояват позициите си, както и да бъдат честни пред себе си и съвестта си.

С какво се занимавате извън съдийството? 

Обичам да играя тенис на корт и се опитвам всяка минутка от свободното си време да прекарвам на корта, когато е възможно рабира се.


 

 


 

 

 

 

 

 1 2 3 4 5 ... 130 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛ
Черно море Тича
Ръст: 200 см
Тегло: 100 кг
Рождена дата: 09-05-1993
Пост: Крило - Тежко крило (3-4)
януари
MVP32.3
Точки25.7
Борби8
Асистенции1
Отнети топки1.3
Минути31.9
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager