А1 Академик СофияАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Славчо Нучев

Нашите съдии: Славчо Нучев

Екипът на НБЛ продължава да ви представя съдиите, които ръководеха срещите от лигата през сезон 2017/2018. 

 

Тази седмица ви представяме един рефер, който не се отказва от баскетболната игра, въпреки множеството предложения да се занимава с друг спорт. Запознайте се със Славчо Нучев: 

 

Славчо Нучев

 

Роден е на 13.10.1985 година в град Пазарджик. Започва да се занимава с баскетбол когато е шести клас. Играе футбол и баскетбол в училище, много негови приятели се записват да играят баскетбол в Хебър. Когато и той отива да се запише треньорът му каза, че няма място и не го приема. Посъветвал го да се върне през втория учебен срок. Нучев не се отказва и още на първия ден от втория учебен срок отишъл в залата и така започнал да тренира. Играл е в БК Хебър Пазарджик до юноша, след това се прехвърля в аматьорската лига по баскетбол, където се състезава и в момента с екипа на "Спортни таланти".

Твърди, че е доста нисък за баскетболист 170 см., но никога не се е отказвал от играта въпреки, че дори е имал предложения да играе футбол в детско-юношеската школа в града, и  също така и предложение да се занимава с модерен петобой.

 

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

Първите стъпки в съдийството направих в град Пазарджик на училищното първенство по баскетбол. Треньорът ми Сава Костурков ме помоли да съдийствам въпреки, че нямах никакъв опит като съдия. На следващата година ме насочи да отида да изкарам курс за съдии в град София. На рожденния си ден през 2005 година покрих нормативите за баскетболен рефер. Минал съм през всички нива от междуучилищни първенства до най-високото ниво в българския баскетбол НБЛ.


От кого сте се учили в съдийството?

Опитвам се да взимам от всеки по нещо, за да изградя собствен стил. Уча се както от най-добите съдии и комисари, така и от тези, които прохождат в съдийството. От всеки можеш да откраднеш по нещо, да го пречупиш през собствената си призма, да се развиваш и да ставаш по-добър.


Колко годишен е опитът ви като съдия? 13 години


Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Всяка среща е предизвикателство за мен. Щом се облечеш в съдийската униформа, без значение от срещата трябва да бъдеш най-добрия и да спомагаш правилата да се спазват от всички.


Кое е основното правило, което следвате в професията?

Да бъда, честен пред себе си. Да спомагам играчите да покажат най-доброто от себе си в рамките на правилата на играта.


Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия ?

Да бъде максимално концентриран през цялото времетраене на  срещата, да не се поддава на провокации, да взима правилните решения навреме.


Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава ?

Да бъде безпристрастен и психически стабилен.


Как се справяте с критиките?

Приемам всякакви критики. Всеки има право на гледна точка. Отстрани нещата изглеждат различно. След като си изгледаш мача виждаш дали тези критики са основателни, ако да ги приемаш, ако ли не ги подминаваш.


Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

Няма да забравя първата ми среща в НБЛ между отборите на Лукойл Академик и Спартак Плевен. Играеха състезатели, на който съм симпатизирал като играч, а и напрежението беше голямо.


Какъв е съветът бихте дали на по-младите съдии?

Да не търсят бърза реализация, а да работят върху себе си. Успехите идват след много труд.  Да не стават център на внимание. Съдиите са помощен персонал и помагат играта да се играе по правилата. Да имат кураж и никога да не се предават пред трудностите. Да приемат критика без да се обиждат.


С какво се занимавате извън съдийството ? 

Учител по физическо възпитание и спорт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1 2 3 4 5 ... 130 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛ
Черно море Тича
Ръст: 200 см
Тегло: 100 кг
Рождена дата: 09-05-1993
Пост: Крило - Тежко крило (3-4)
януари
MVP32.3
Точки25.7
Борби8
Асистенции1
Отнети топки1.3
Минути31.9
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager