АкадемикАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Мартин Хорозов

Нашите съдии: Мартин Хорозов

 

 

Първенството и сезонът в Национална баскетболна лига приключи официално, но екипът на НБЛ продължава да ви представя съдиите, които са обслужвали лигата през тази година. 

 

Следващият ни гост е международния съдия Мартин Хорозов. Запознайте се с него: 

 

Мартин Хорозов

 

Роден е на 06.01.1986 в гр. Пловдив

 

Баскетболът е заложен в ДНК-то му още от самото му раждане. Родителите му са бивши национални състезатели и още от бебе е част от техните тренирoвки. Споделя, че логичното продължение било и той също да поеме по техния път. Започва да се занимавам с играта някъде на 10-11 годишна възраст. Баща му го водел в залата и тренирал с него АБ-то в баскетбола. Започва кариерата си като играч в „Академик“ – Пловдив, а след това е бил част от отборите на „ЦСКА“, „Ямбол“, „Балкан“ и „Черноморец“. Професионалният му опит като състезател е 14 години.

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

 

Стана малко на шега и причините са две. Първата и основна се казва г-н Саркис Ованесян, който и днес е регионалният представител на СК (Съдийска Комисия) към БФБ за гр. Пловдив. В Пловдив бяха стартирали курс за съдии и г-н Ованесян в продължение на 3 седмици всеки ден идва в залата по време на тренировките на отбора (тогава още играех за „Академик“ Повдив), за да ме убеждава да се запиша на курса. Това постоянство от негова страна наистина ме грабна и въпреки, че не гледах с добри очи на съдийството реших да се запиша. Пътят ми до НБЛ беше... доста бърз. Всичко се случи буквално за 1 година. В сесон 2013-2014 вече бях част от Лигата. Хората, които бяха начело на СК в този период (г-н Станев и г-н Тошев) ми гласуваха огромно доверие,  заложиха своите репутации и имена като застанаха зад мен. Към днешна дата се надявам, че съм оправдал тяхното доверие. Останалото вече е история. 

 

От кого сте се учили в съдийството?

Тук бих казал, че продължавам да се уча, не съм спирал и на дали, докато съм жив ще спра. В началото г-н Ованесян остави трайна следа върху моето изграждане като съдия. След това се опитвах да „открадна“ нещата, които ми харесваха от колегите ми на терена. Допитвах се до мнението на по-опитните си колеги, пречувах тяхното виждане през моето. Винаги съм се допитвал до г-н Лазаров за съвети, а също така участията ми в семинарите на CanDo спомогнаха наистина много за изграждането ми на терена.

 

 

Колко годишен е опитът ви като съдия?

Преминах курса за начинаещи съдии през 2012 година, което прави 6 години. 

 

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Времето. За мен това е най-голямото предзвикателство. Да успявам да намирам достатъчно време да работя усилено върху подобряването на представянето си, да намирам време за съпругата ми и близките до мен хора. 

 

Кое е основното правило, което следвате в професията?

Да бъда честен със себе си, да бъда честен с играта и да бъда чист пред съвестта си.

 

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия?

Има доста неща, които бих определил като трудни, но според мен най-трудното е да спечелиш уважението на участниците в баскетболната игра.

 

 Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава?

Според мен не може да дадем точно определени кое е най-важното качество, но все пак аз смятам, че винаги трябва да подхождаме с респект към играта и участниците в нея. Всеки мач е важен за някой и ние трябва да уважаваме това.

 

Как се справяте с критиките?

Критиките са част от нашата професия. Винаги ги е имало, винаги ще ги има. Когато критиката е градивна си взимам поука и гледам да не повтарям грешките си. Когато е на обратния полюс, просто се старая да не им обръщам внимание. 

 

Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

Към днешна дата е финалът на ФИБА Къп, който ръководих през 2016 година.

 

Какъв е съветът бихте дали на по-младите съдии?

Не мисля, че аз точно съм човекът, който трябва да дава съвети на младите колеги, но все пак: „Следвайте мечтите си, никога не спирайте да работите и да се усъвършенствате... Невъзнаграден труд няма!“ 

 

С какво се занимавате извън съдийството ?

Както казах и по-горе, опитвам се по всякакъв начин да прекарвам, колкото се може повече време със съпругата и близките до мен хора.  

 

 
1 2 3 4 5 ... 125 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛ
Рилски спортист
Ръст: 202 см
Тегло: 106 кг
Рождена дата: 25-04-1990
Пост: Тежко крило (4)
ноември
MVP28.3
Точки17.7
Борби10.3
Асистенции3.3
Отнети топки1.3
Минути25.4
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager