АкадемикАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Венцислав Великов

Нашите съдии: Венцислав Великов

 

Първенството и сезонът в Национална баскетболна лига приключи официално, но екипът на НБЛ ще продължи да ви представя съдиите, които са обслужвали лигата през тази година. 

 

Следващият ни гост е международният съдия Венцислав Великов. Запознайте се с него: 

 

Венцислав Великов

 

Роден e на 03.03.1984 г. в гр. Добрич. Започва да тренира баскетбол, когато е на 10 години. Един от най-добрите му приятели го помолил да отиде с него до залата и от този момент не е пропускал тренировка.  Преминава през всички възрастови групи в отбора на Добрич. След като продължава образованието си в Икономически университет Варна, става част и от неговия отбор. Същевременно е играл и една година в новосформирания отбор на БК Варна, но след това се ориентирал към съдийството. Споделя, че не може да се похвали с професионален опит, тъй като рано осъзнал, че няма качествата да бъда играч на високо ниво и точно това е причината да се ориентира към съдийството.

От две години е регионален инструктор към СК към БФБ и отговаря за обучението и назначенията на съдиите при подрастващи. „Изключително интересно е и ми доставя огромно удоволствие да виждам и спомагам до колкото мога за израстването на младите съдии.” споделя Великов. 

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

Започнах курс за съдии през 2003 година в гр. Варна. В този момент все още бях състезател, но дойде момента, в който трябва да избирам и предпочетох съдийството. Сега осъзнавам, че вече имам 15 години опит като съдия. В НБЛ дебютирах края на 2010-та година. Преди това съм бил в групите за подрастващи и тогавашната Б група.

 

От кого сте се учили в съдийството?

В първите ми години като съдия най-много за моето развитие са допринесли местните ръководители и по-опитни колеги в регион Добруджа. На по-късен етап започнах да гледам много от водещите съдии в България и Европа. Анализирал съм движенията им по игрището, механика, сигнали и съм се опитвал да използвам най-доброто за мен. След като станах международен съдия и участвах в няколко обучителни семинара на FIBA, имах възможността да се докосна до изключителни светила в баскетболното съдийство като Рони Нан, който е бил дълги години отговорен за обучението на съдиите в НБА.

 

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Със сигурност това е скорошната случка на среща №2 от финалната серия между отборите на Левски Лукойл и Балкан, който се игра в зала „Универсиада”. Всички знаем какво се случи и за мен като старши съдия беше важно да спазим всички процедури и наредби. Същевременно най-важното е да предотвратим по-сериозни инциденти и за радост нямаше пострадали. Наложи се да прекъснем срещата и да се доиграе на следващия ден. Прочетох и чух различни теории кое е било правилното решение, но само съдиите, дежурния представител и началника на органите на реда си знаем какви варианти за действие имаше. Смятам, че в крайна сметка взехме правилните решения с оглед предотвратяването на по-сериозни ексцесии.

 

Кое е основното правило, което следвате в професията?

Винаги се стремя да бъда обективен, принципен и да вземам решения в интерес на играта. Тя е над всички и трябва да уважаваме всеки един, който се труди за развитието на играта.

 

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия ?

Със сигурност не са едно и две нещата, но най-трудното е да бъдеш пълен професионалист, когато условията не го позволяват. Много от страничните наблюдатели не знаят на какво са подложени съдиите през сезона или конкретно за една среща. Всеки, който не са занимава с тази професия си мисли, че ние просто отиваме на дадена среща, съдийстваме и с това се приключва. Истината обаче е друга. Всеки един от нас трябва да се подготвя физически и теоретически, има страшно много пътувания, нужно е време за възстановяване и същевременно всеки един от нас има семейство и основна работа, от която се издържа. Малко хора отчитат факта, че понякога се налага да пътуваме по 5-6 часа за дадена среща, да бъдем на високо ниво, да не допускаме грешки и след това да пътуваме отново. Връщаме се по ранните часове и след 2-3 часа трябва да сме на работа.

 

Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава ?

Много труден въпрос. Смятам, че за всеки един съдия е различно. За мен най-важното е съдията да бъде силен психически, да не се поддава на атаки, провокации, упреци и обиди. Има много млади съдии, които след една година се отказват точно поради тези причини. Интелигентни млади хора, които тепърва се учат, а са подложени на много грозни обиди и заплахи.

 

Как се справяте с критиките?

Зависи от кой са отправени. Смятам, че мога да преценя кой с каква цел те критикува и с какво намерение го прави. Когато съдията е достатъчно самокритичен той сам може да осъзнае и да открие грешките си.

 

Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

Ако говорим за международни срещи, в съзнанието ми веднага се повяват моменти от полуфиналната среща на Евробаскет Жени миналото лято, както и дебюта ми на Евробаскет Мъже. Това са моменти, които никога няма да забравя. За среща от НБЛ ще си спомням винаги петата среща от полуфиналната серия между Лукойл Академик и Рилски спортист. Имаше огромно напрежение няколко дни преди тази среща. През цялата серия се говореше само за съдиите, колко сме некомпетентни и как сме под нивото на първенството. Всяко наше отсъждане се наблюдаваше под лупа. Справихме се отлично в тази среща и чувството, което изпитвахме в съдийската стая след срещата беше невероятно. Опровергахме много злонамерени коментари и доказахме, че съдиите в България са на едно много прилично ниво.

 

Какъв е съветът бихте дали на по-младите съдии?

Да не спират да се развиват, да се усъвършенстват във всяка среща и да уважават играта и всички участници в нея. Тя е над всички. 

 

С какво се занимавате извън съдийството ? 

Работя в рекламна агенция в сферата на печата. 1 2 3 4 5 ... 125 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛ
Рилски спортист
Ръст: 202 см
Тегло: 106 кг
Рождена дата: 25-04-1990
Пост: Тежко крило (4)
ноември
MVP28.3
Точки17.7
Борби10.3
Асистенции3.3
Отнети топки1.3
Минути25.4
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager