Академик ПловдивБалканБероеЛевски Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасШуменЯмбол
НОВИНИ
 

Людмил Хаджисотиров припомня времето си на играч и студент

Людмил Хаджисотиров припомня времето си на играч и студентЛюдмил Хаджисотиров изпрати най-успешния сезон в кариерата си на треньор до момента. През 2020/2021  специалистът, който е един от първите отличени треньори завършили школата на ФИБА FECC, изведе Рилски спортист до исторически финал в НБЛ, спечели Купата на България и стигна до елиминациите в турнира Юрокъп.

През лятото той намери време да коментира мачовете от олимпийския турнир по баскетбол, а и да си спомни годините, в които сам играеше на високо ниво в колежанското първенство на САЩ. Удо разказа за времето си в Бостън Колидж и Мейн в поредната серия на "От другата страна на играта". Видеото е част от  поредица на Dir.bg, създадена по идея на Обществения съвет на Българска федерация по баскетбол. В нея се представя баскетбола не само като професионално занимание, но и като възможност за хиляди млади българи да получат качествено образование.

„Людмил Хаджисотиров понастоящем е треньор на баскетболния Рилски спортист, но преди две десетилетия бе един от първите българи, поели по дългия път към американската си мечта.

 Удо, както е по-известен бившият гард, бе един от най-талантливите родни играчи от поколението си и също така един от пионерите, що се касае до това да играеш баскетбол в колежанското първенство на САЩ.

Всъщност Хаджисотиров, който после направи и добра кариера като професионален спортист, първо изкарва “подготовка” в училището “Уинчендън” в щата Масачузетс и след това се впуска в авантюрата на американския колежански баскетбол.

188-сантиметровият бивш национал има два сезона за реномирания Бостън Колидж, а след това се премества и играе още две години в друг уважаван университет, отново от най-високото ниво, а именно Дивизия I - Мейн Юнивърсити.

 Хаджисотиров изиграва общо 64 мача при колежаните преди да поеме обратно към Европа и да заиграе професионално.

 Още в "Уинчендън" се сблъсква с високите изисквания и американската реалност - няма как да играеш, ако не се представяш достатъчно добре от академична гледна точка. Така че на практика трябва да залягаш здраво над учебниците, за да можеш да преследваш и това, за което си отишъл там, а именно спортната мечта.

 Разказва за дните си в Бостън Колидж, който по собствените му думи по онова време е едно от най-добрите места в САЩ, в които да съчетаваш качествено образование с това да играеш баскетбол на най-високо ниво в една от Топ 3 конференциите в страната - "Биг Ийст".
 
А след това и за преминаването в Мейн.


За проблемите с математиката, за оставането в Щатите през лятото, за да преследваш целите си и въобще за това какво печелиш, какво губиш и каква е цената на това да вървиш уверено по пътя към това, което искаш. На хиляди километри от семейството, приятели и всичко, с което си свикнал - можете да видите във видеото.“

https://corner.dir.bg/basketbol/ot-drugata-strana-na-igrata-s-lyudmil-hadzhisotirov?fbclid=IwAR1Ajk1cvUYc1YtONCNjzLdUyAybr0-Ld0aohl1dKNNKSnk1-4WWNkqPsZY0

1 2 3 4 5 ... 180 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛНяма изиграни срещи
Галерия
Партньори на клубовете
Molten