Академик ПловдивБалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасЯмбол
НОВИНИ
 

БФБаскетбол продължава партньорството си със Sportradar

БФБаскетбол продължава партньорството си със SportradarБългарската федерация баскетбол обяви, че ще продължи партньорството си със службата за сигурност на Sportradar.

Съгласно условията на договора спечелилата две награди (BT Sports Industry “Cutting Edge Sport”, която отразява някои от най-иновативните технологични продукти с принос към модерния световен спорт, и "Най-добра технология в определен спорт" в Sports Technology Awards 2015) Система за разкриване на измами на Sportradar ще следи всички срещи от държавното първенство и Купа България на мъжката Национална баскетболна лига и женското първенство, а към наблюдаваните мачове ще бъдат и тези от първенството на ББЛ „А“ група - мъже. Партньорството между двете организации стартира през сезон 2016/2017.

Системата за разкриване на измами ще следи залаганията преди и по-време на мачовете през следващия сезон в стотици и фирми за залагания. Президентът на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков сподели своите очаквания относно продължаването на стратегическото споразумение.

„Нашето партньорство със Sportradar изпраща ясно послание - българският баскетбол цени феръплея и иска да се развива на база на спортните принципи. Ние искаме хората, които уреждат мачове, да се страхуват от нас. Искаме те да разберат, че сме отдадени на чистия баскетбол, където уменията и способностите на състезателите и треньорите побеждават в честно противоборство. Работим в тази насока от години и ще сме безапелационни при нарушения.

С тази цел преди година включихме специална декларация в документите за картотека, които всеки играч и треньор подписва, за да има право да участва в НБЛ, със съгласие  да бъдат подлагани на психофизиологично изследване с полиграф /“детектор на лъжата“/ във връзка с упражняваната от тях професия или дейност. С тази декларация всички са информирани,  че за извършени административни нарушения по Закона за хазарта носят административно-наказателна отговорност. Още преди започването на сезона, всички – треньори и играчи декларират, че не участват и няма да участват или да организират нелицензирани хазартни игри и дейности (пряко или чрез трето лице), в или извън територията на Република България.

Проведохме и мащабна информационна кампания сред клубовете и играчите относно рисковете от участие в манипулации на спортни резултати. Ще продължим да работим усилено в тази насока, защото нашата цел е да предпазим нашия хубав спорт чист. Затова съм изненадан, че след всичко направено, продължава да има съмнения относно феърплея в мачовете на определени отбори“, сподели Георги Глушков.

Преди месец федерацията участва в Онлайн семинар „Интегритет в спорта“, чиято основна тема бе манипулирането на спортни състезания. Събитието бе организирано от Интерпол и Международния олимпийски комитет и в него участваха и представители на ММС, МВР и други български спортни федерации.  „Надяваме се, че ще получим подкрепа в борбата с манипулирането на резултати в баскетбола от властите, които имат правомощия да извършват разследвания“, коментира и Генералният мениджър на БФ Баскетбол Елеонора Рангелова.

Sportradar е световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. Службите за сигурност на компания предоставят Система за разкриване на измами на няколко федерации, включително футболните УЕФА, КОНКАКАФ и АФК. Тази уникална система позволява на екипа на компанията да прави мониторинг на съмнителни залози по цял свят и да идентифицира подозрителни дейности и нередности в тази област. Тези открития са ценни за спортни федерации и правоохранителни организации, които се борят с уреждането и манипулирането на мачове. Системата се използва от над 600 организации, федерации и клубове в повече от 80 страни.

Преди седмица бе обявено и, че Sportradar ще помага на Главна дирекция "Национална полиция" в битката с "черното тото" в България. В рамките на стратегическото партньорство организациите ще обменят информация, документи и анализи, за да се справят по-добре с корупцията в спорта. Главна дирекция "Национална полиция" и Sportradar ще проучат и други възможности за съвместни проекти, в които да си сътрудничат и да се подкрепят взаимно.

„Българският спорт ще е по-защитен от корупция в резултат на това сътрудничество“, каза тогава шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Николай Хаджиев.

Андреас Кранич, изпълнителен директор на отдела за борба с корупцията на Sportradar, добави: „Поддържането на честността в спорта в глобален мащаб е наш приоритет номер едно и такова партньорство ще ни помогне да намалим риска от уредени мачове. Нашата цел е да установим ефективни канали за комуникация с Главна дирекция "Национална полиция", за да идентифицираме и решим бързо проблемите с нерегламентираните практики, пред които е изправен спортът в България".

Sportradar от години работи съвместно с Европол, австрийската и френската полиция.

 

 

 

1 2 3 4 5 ... 178 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛНяма изиграни срещи
Галерия
Партньори на клубовете
Molten