АкадемикАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак ПлевенЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Ангел Иванов

04.06.2018 11:36
Нашите съдии: Ангел Иванов

 

Първенството и сезонът в Национална баскетболна лига приключи официално, но екипът на НБЛ ще продължи да ви представя съдиите, които са обслужвали лигата през тази година. 

 

Тази седмица в рубриката "Нашите съдии" ви представяме Ангел Иванов.  Запознайте с с него: 

 

Роден е през 1992 г. в град Ямбол. Първата му среща с баскетбола е малко нелепа, но същевременно забавна. Неговият приятел и съсед Радослав Дяков (съдия в НБЛ) тренирал по това време баскетбол. Спомня си, че веднъж го завел в зала "Диана" да гледат контролна среща между националния отбор на България и Нова Зеландия, и тогава много му харесало. На следващия ден имало втори мач, на който отново поискал да присъства. Проблемът обаче бил, че билетът струвал 3 пъти повече от джобните му тогава и нямало как да отиде. Тогава Дяков “родил” гениалната идея приятелят му да се запише сутринта в тогавашния отбор на Ямболгаз до 12 г. и така вечерта да влезе безплатно да гледа мача. Това е денят, в който влязъл в залата, и така до днес. Първият му, и почти единствен треньор е Румен Шопов. Той го запалва по играта с оранжевата топка. Играл е до юношеска възраст в отбора на БК Тунджа Ямбол.

Бакалавър е по Икономика на отбраната и сигурността от УНСС, но определено това не е професията, на която би се отдал. Признава, че с голямо желание и любов би се занимавал с професия в сферата на спорта.

Преди години е бил част от агенция за модели, а преди известно време, като част от многобройните му амплоа попаднал в епизод на хитовия български сериал “Откраднат живот”, в ролята на рентгенолог.  Друго нещо, което хората не знаят за него е, че умея да пее и това е неизменна част от ежедневието му.

Ангел Иванов

 

Как станахте съдия и какъв беше вашият път до НБЛ ?

Всичко стана на шега, бях на 15 години, когато на една сутрешна тренировка  треньорът ми по това време Огнян Николов сподели, че започва курс за баскетболни съдии в Ямбол.

Помня, че имах спор с майка ми, тя държеше, да отида и да видя за какво става въпрос, а аз определено не кипях от желание, но в крайна  сметка се случи. Човекът, който ме запали по съдийство се казва Петър Петров. На него дължа много. Имах огромния късмет баскетболът да ни срещне, той помогна много в изграждането ми, като личност и ми предаде безусловната си любов към баскетболното съдийство, за което винаги ще съм му благодарен. Невероятен човек и приятел! Така на 16 години получих и първия си официален наряд - зонален турнир за кадетки в Бургас. Интересен факт е, че единият от колегите ми тогава бе Венцислав Великов, с когото се запознах там и между нас се породи “химия”, която датира оттогава до ден днешен.  

Пътят ми до НБЛ е преминал през всички етапи - от подрастващи, през А група мъже и жени и така до НБЛ. Съдийствам в Лигата от 3 години.

 

От кого сте се учили в съдийството?                                                                          

Учил съм се от всички по-опитни от мен съдии и комисари,  като от всеки съм се опитвал да попия и открадна по нещо. Смея да кажа, че съм имал и късмета от по-ранна възраст да имам допир до най-опитните ни комисари и съдии. Всеки един от тях във времето се е опитвал да ми помогне по един или друг начин и ми е дал по нещо. Бил съм няколко пъти и на международни клиники за съдии, които бяха изключително полезни. Човекът, който ми даде основите в баскетболното съдийство  е именно Петър Петров. Орлин Николов, който се превърна в мой ментор през последните години, и Мартин Хорозов - мой персонален инструктор през този сезон, са тези, които ми обърнаха страшно много внимание и допринесоха много за израстването ми, като съдия, както на терена, така и извън него. И двамата са част от това аз да израствам и като личност.

 

Колко годишен е опитът ви като съдия? 10 години.

 

Кое е основното правило, което следвате в професията?                                      

Никой не е по-голям от баскетбола, и всяко едно взето решение на игрището, трябва да бъде в интерес и полза на играта.

 

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия ?

Да запазиш самообладание в решителните моменти от срещата.     

 

Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава ?

Със сигурност безпристрастност, обективност, достойнство, морал, знания и пр. са неизменна част от арсенала на един съдия, но за да бъде един съдия на топ ниво, на жаргон той трябва ′′да бъде перде′′ и най-важното - да има усет към играта или с други думи ′′да чува петела′′ :)

 

Как се справяте с критиките?                                                                          

Аз съм доста емоционален и понякога приемам критиките по-тежко, но ги има и е неизбежно. Мисля, че това е начинът и без тях няма израстване, разбира се стига те да са градивни. Старая се да извличам поуки и ползи от тях, и да се подобрявам постоянно.    

Кой е мачът, който никога няма да забравите ?                                                                  

Не знам, много са. Ще разкажа за един от тях. Може би първият ми мач в А група, като старши съдия, между отборите на Чавдар Троян и Академик Благоевград. Тогава треньор на Академик Благоевград беше Георги Младенов. Познавайки темперамента му, сами можете да си представите реакциите му по време на срещата, когато видя, че съдиите на мача, едва ли не, току що са завършили гимназия :) :) :). Препълнена зала и непоносима обстановка заради малките й размерите. Мачът завърши с две продължения и един  емблематичен момент в края на срещата, в който човек от публиката хвърли кенче от кока кола по нас, след което на молбата ми към полицая, този човек да бъде изведен извън залата, получих отговор, че това няма да стане защото са роднини, и е излишно да се хабя.

Какъв е съветът, който бихте дали на по-младите съдии?                                                  

Не мисля, че е много редно аз да давам съвети, защото самият аз съм все още много млад и спадам към тази категория съдии. Само мога да кажа, че най-важното нещо е да изпитват удоволствие от това и да го правят с любов, само тогава нещата се получават и имат смисъл.

 

С какво се занимавате извън съдийството?                                                              

Ценител съм на музиката и киното, обичам да пея, макар и непрофесионално, и да посещавам кино и театър, когато имам тази възможност. В професионален план мога да кажа, че все още се преоткривам.  Правя много различни неща, от това да се снимам във филми, до това да продавам жилища, но нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие, правя със страст и желание, и носи емоция у мен, определено е баскетболното съдийство.


 
 
1 2 3 4 5 ... 118 »
КЛАСИРАНЕ
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager