АкадемикАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак ПлевенЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Нашите съдии: Николай Цинцарски

02.06.2018 18:11
Нашите съдии: Николай Цинцарски

Следващият гост в рубриката ни "Нашите съдии" е един рефер, който е натрупал осемнадесетгодишен опит в съдийството, а извън баскетболното игрище, работи в застрахователна компания. 

 

Запознайте се с Николай Цинцарски: 

 

Николай Цинцарски

 

Роден е на 03.08.1982 г. в град София.

 

Как сте започнали да се занимавате с баскетбол?

С баскетбол започнах да се занимавам от 1999 г.

 

Къде сте играли?

Тренирах около две години в школата на БК „Септември“.

 

Какъв е професионалният Ви опит?

Професионалният ми път като съдия започна през 2000 г. Общо стажът ми като съдия на баскетболни мачове е около 18 години. В началото, когато започнах да тренирам,  не съм си и представял, че ще бъда от другата страна, като съдия, но днес мога да кажа, че това е както удоволствие, така е голяма отговорност!

 

Как станахте съдия и какъв беше Вашият път до НБЛ ?

Кариерата ми на съдия започна случайно. Първият спорт, който тренирах и се състезавах, беше TAE KWON-DO, но нелепа контузия ме спря от този спорт, а в същото време учех в спортно училище и ми оставаше само една година, за да завърша, а трябваше да имам оценка и по спорт, което е невъзможно без да тренираш. Тогава ми беше подадена ръка от Юлия Стоянова – президент на БК „Септември“ и започнах да тренирам баскетбол. Знаеше се, че от мен баскетболист няма да стане, но един ден Юлия ми каза „защо не се опиташ да станеш баскетболен съдия“, не ми трябваше много мислене, явих се на изпит и станах баскетболен съдия. Пътят ми до НБЛ не беше лесен, защото когато станах съдия беше много трудно да пробиеш нагоре. Трябваше да минеш по всички стъпала, през всички възрасти и тогава да си помислиш, че може да отидеш да ръководиш срещи на най-високото ниво. Да не забравяме, че едно време имаше и много силна Б група, където се придобива много опит. От там също трябваше да се мине и то не една или две години. Пътят е труден, но когато достигнеш целта, чувството е много силно.

 

От кого сте се учили в съдийството?

По онова време не е имало система за обучение на съдиите, както сега има, и беше много трудно да се учи и да се развива човек. Не мога да спомена конкретни имена, но съм взимал от всеки по нещо, а по онова време имаше много съдии, от които можеш да „откраднеш“ нещо, което да развиеш в себе си.

 

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като рефер?

Най-голямото предизвикателство до сега като съдия ми беше да достигна до съдия международна категория, което се случи през 2017г., но човек трябва да търси сам предизвикателствата си и да продължава с нови и нови такива.

 

Кое е основното правило, което следвате в професията? ЧЕСТНОСТ!

 

Кое е най-трудното нещо в работата на един съдия ?

Да бъде постоянно на високо ниво, но с много работа и усилия се постига.

 

Кое е най-важното качество, което един съдия трябва да притежава ?

Аз лично смятам, че за да бъдеш добър съдия, трябва да си добър ЧОВЕК!

 

Как се справяте с критиките?

Във всяка една критика винаги има нещо градивно, затова извличам винаги положителното от дадена критика и продължавам напред.

 

Кой е мачът, който никога няма да забравите ?

Никога няма да забравя първия си мач от финална серия в НБЛ, който се игра в град Правец между отборите на Лукойл Академик и Балкан Ботевград.

 

Какъв е съветът бихте дали на по-младите съдии?

На по-младите си колеги бих дал съвет да се опитат да изпитват удоволствие от това да си баскетболен съдия. Знам, че търсят бързо израстване, но всяко нещо трябва да идва с времето си. Другото, което искам да им кажа е да бъдат себе си, а не да се опитват да копират някого.

 

С какво се занимавате извън съдийството ? 

Извън съдийството работя в застрахователна компания. Тук е мястото да благодара на шефовете си, затова, че ме търпят толкова години, защото се налага често да излизам от работа и да отсъствам заради срещи, които трябва да ръководя. Благодаря Ви!1 2 3 4 5 ... 118 »
КЛАСИРАНЕ
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager