АкадемикАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак ПлевенЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Какво се случва на шахматната дъска между Левски Лукойл и Рилски спортист ?

12.05.2018 12:27
Какво се случва на шахматната дъска между Левски Лукойл и Рилски спортист ?

 

Обичайно, когато стигнем този етап от годината в спорта e време за най-големите и здрави битки. Конкретно, когато говорим за баскетбол, ако все още един отбор се състезава през Април, Май и Юни, то той може да бъде категоризиран като елитен.

Точно такива са и отборите, които ще разгледаме по-детайлно в този материал. Става въпрос за Рилски Спортист и Левски Лукойл, които са се вкопчили във зверски полуфинал, а, за да е още по-интересно двата тима си поделиха по една победа в първите двама мача, които изиграха в София.

С помощта на напредналите анализи ще се опитаме да разберем какво точно се случи в мач номер едно и какво се промени в двубой номер две, за да можем в края да изведем ключовите фактори за победа в серията.

Мач номер едно – Левски-Лукойл с разгромна победа, но къде нанесоха своя удар играчите на Константин Папазов ?

След изготвяне на анализ базиран на напреднала статистика числата са красноречиви. Нападението на Левски-Лукойл генерира следните цифри:

 • Пик‘н‘рол  ( заслон-контраслон ), когато атакува човекът с топка - 18 точки
 • Пик‘н‘рол (заслон-конразаслон ), когато атакува контриращият - 2 точки
 • Пик‘н‘рол, когато има пробив и откланяне - 12 точки
 • Всичко това е равно общо на 32 точки след Пик‘н‘Рол

Другият фактор, с който Рилски Спортист не успя да се справи в този мач е атаките на нисък пост или играта с гръб към коша. Поглед към статистиката там показва следното:

 • Нисък пост игра един на един – 6 точки / при 3 от 8 стрелба
 • Нисък пост и топката е отклонена – 9 точки
 • Общо точки от нисък пост - 15 точки

И третият показател, който бе продуктивен за Левски в този мач бе бързата атака. На транзиция „ сините „ отбелязаха 13 точки.

Всичко това предизвика Людмил Хаджисотиров и неговия щаб да взима доста тежки решения, за да може да предотврати същия развой в мач номер две. В такива моменти уравнението наистина става трудно, но трябва да кажем, че Удо се справи със задачата и изведе Рилски Спористи до изравняване на серията.

 

Как се промениха числата в двубой номер две ?

 

Пик‘н‘рол, когато атакува човек с топка – 16 точки / -2 в сравнение с мач едно

Пик‘н‘рол, когато атакува човекът на контразаслон – 4 точки / + 2 в сравнение с мач едно

Пик‘н‘рол с откланяне – 5 точки / - 7 в сравнение с мач едно

Общо = 25 точки

Каква беше стратегията, която бяха избрали Рилски-Спортист за опазването на този компонент ?

Високите играчите на тима играят сравнително пасивно на пик‘н‘рол, ако заслона е високо те стоят ниско долу с цел да предпазват ринга. Това има следните плюсове и минути. Плюсовете са, че има по-малко ротацията от слабата страна и така не получаваш отворени тройки. Затова „ сините „ имат само 5 точки след пробив и откланяне. Минусите са, че за човека с топка остава доста голяма свобода, защото няма кой да го контролира и съответно затова и в мач 1 и 2 този показател гравитира около 17-те точки. В снимките по-долу може да видите и нагледно какво означава това:

 

Левски Лукойл - Рилски спортист

 

Левски Лукойл - Рилски спортист

 

 

Левски Лукойл - Рилски спортист

 

Продължаваме със следващия ключов компонент от мач номер едно и това е играта на нисък пост на тима на Тити Папазов. Числата тук се променят коренно и придобиват съвсем различни измерения.

 • Нисък пост един на един – 2 точки / 1 от 7 успеваемост / - 4 в сравенение с мач номер едно
 • Нисък пост с откланяне – 0 точки / - 9 в сравнение с мач номер едно
 • Нисък пост общо = 2 точки / - 13 точки в сравнение с мач номер едно

Тук може да разсъждаваме много, защо тези цифри спадат така главоломно, но основното е, че високите на Рилски не натрупаха фалове рано в мача и свършиха страхотна работа един на един. Стратегията, която Людмил Хаджисотиров бе избрал беше при игра с гръб към коша защитниците да пазят един на един и да има минимална помощ. До какво води това ? При положение, че защитникът успее да задържи позицията си това води до по-ниско процентни стрелби, а, когато няма и помощ нападателя остава без опция за откланяне. Затова и резултатите са такива – 0 точки след откланяне и 2 точки след един на един. Отново предоставяме снимка показваща стратегията на Удо:

 

Левски Лукойл - Рилски спортист

 

В заключение можем да кажем, че цялостната стратегия на Рилски Спортист води до това голям тежест да пада на играчите на Левски да създават сами ситуации за себе си. След пик‘н‘рол няма отврени стрелци в ъглите, същото се случва и на нисък пост, което означава, че човекът с топка сам трябва да решава своята съдба.

Мач номер три е тази вечер и можем да извлечем тези три ключови фактора за защитата на тима от Самоков.

 • Солидна игра на нисък пост един на един
 • Контрол на човека с топка след пик‘н‘рол и минимална помощ от ъглите
 • Без лесни точки на бърза атака

Както виждате, когато тези три фактор са ограничени победата може да отиде и в двете посоки. Дали това ще се случи можем да разберем само след няколко часа в мач номер три от тази интригуваща серия.
1 2 3 4 5 ... 117 »
КЛАСИРАНЕ
ТОП 5 на Кръга
НБЛ-Мъже | Редовен сезон (кръг 28)
НБЛ-Мъже
Балкан
Ръст: 204 см
Тегло: 103 кг
Рождена дата: 29-03-1989
Пост: Тежко крило (4)
КРЪГ 27
MVP27
Точки15
Борби8
Асистенции3
Отнети топки1
Минути30.1
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager