Академик ПловдивБалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасЯмбол
НОВИНИ
 

По две чужденки в отбор при жените от новия сезон

По две чужденки в отбор при жените от новия сезон

 

 

Управителният съвет на БФБаскетбол одобри на свое заседание днес нови Правила за провеждане на А група, жени, с които се разрешава участието на чуждестранни състезателки във вътрешното първенство и турнири. Това бе една от най-коментираните промени от години, след като преди точно три години (26 август, 2017 г.) бе наложена забрана за това. Новите Правила бяха приети с 6 гласа „за“ и 1 „против“.

 

Според т. 24.9 в новия правилник задължително в тимовия лист за всяка конкретна среща от ДП за жени клубовете трябва да запишат за участие минимум 5 редовно картотекирани състезателки с право да играят за Националния отбор на България на възраст под 25 години към датата на провеждане на съответната среща и максимум 2 състезателки с чуждо гражданство. Новият правилник уточнява, че по време на игра, на терена може да има максимум 1 състезателка с чуждо гражданство.

 

В Правилата е определено също: „24.4. Счита се, че състезател е на терена по време на игра, когато са налице условия за пуснат часовник за игра съобразно текста на чл. 49.2. на Официалните баскетболни правила на ФИБА.

 

24.5. За първо през сезона допуснато нарушение от отбор на правилото на чл.24.3. се налага персонално техническо нарушение „С“ на старши треньора на отбора и принудителна смяна, както и имуществена санкция в размер на 2000 лв. Ако отбор допусне второ или следващо за сезона нарушение на правилото на чл.24.3., му се налага наказание служебна загуба.

 

24.6. Отговорност за допускане на нарушение по чл. 24.3. носи старши треньорът на отбора.

 

24.7.Дежурният представител следи за изпълнението на чл.24.3.

 

24.8. Ако извършването на нарушение на чл. 24.3 се установи след края на срещата, съответното наказание се налага от ДК, но не по-късно от 30 дни от датата на срещата.“

 

Според новата система за провеждане на ДП в А група, жени, през новия сезон 2020/2021 след изиграването на Първия етап на първенството, в който всички отбори играят по системата на разменено гостуване, участниците се разделят на първа група – А1 (първите четири отбора) и втора група – А2 (останалите отбори). Третият етап – плейофите, ще се проведе по познатата схема – полуфинали в три мача, финал за трето място в три мача и финал – в пет мача. Първите 4 отбора в А2 също ще играят плейофи на разменено гостуване (с второ домакинство на отборът заел по-високо място във временното класиране) в три мача за излъчване на шампион на А2.

 

Съгласно решение на последното Общо събрание на БФБаскетбол на 18 април УС гласува да се създадат възрастови групи за подрастващи до 18 г. и до 20 г. (вместо досегашните до 19 г.).

 

УС прие и Правила за провеждане на ББЛ - А група, мъже. Гласувано бе най-високо класиралият се в съответния регион на А група, мъже, отбор, съставен само от състезатели до 20-годишна възраст, да се класира директно за Финалния турнир на тази възраст в Държавното първенство за подрастващи. Останалите отбори, участници в А група, мъже, и съставени само от състезатели до 20 г., ще имат право на участие в директна квалификация за Финалния турнир.

 

Според приетите днес Правила за провеждане на ББЛ - А група, мъже, заявки за участие се приемат до 31 август, като до тази дата всеки желаещ да участва клуб трябва да заплати до 7 септември и таксата за картотекиране на минимум 10 състезатели. До момента заявки са подали както следва:

 

А Група Запад – 13 отбора: Политехника, Спортист 1959, Правец, Енигма Фойерверк, Балкан, Славия, Локомотив 2020, Фаб Файв, Хебър Пазарджик, Локомотив София, Атлетик София, НСА и ЦСКА;

 

А група Юг: Ямбол, Академик Пловдив, Фаворит Кърджали и Несебър;

 

 А Група Център: Б. и Я. Плевен, Чардафон Габрово, Дунав Русе и Чавдар Троян;

 

А група Изток: Шабла, Ънстопабъл, Шоутайм, МУ Варна, Светкавица Търговище, Черно море Тича и Шумен.

 

9 отбора са заявили участие в Б Група Запад, 11 искат да играят в Б Група Юг, 6 – в Б Група Център и 4 – в Б Група Изток.

 

По отношение на елитното държавно първенство – НБЛ, УС утвърди предложения от Общото събрание на лигата календар и Система за провеждане на шампионата.

 

УС прие единодушно новия Статут на Треньора, който е изцяло съобразен с изискванията за треньорските кадри на ММС. Също така единодушно бе приета и нова таблица с хонорарите на длъжностните лица.

 

По точка Разни, управата реши БФБаскетбол да подпомага финансово една от легендите на баскетбола у нас - бившата национална състезателка Дора Кузова. УС гласува и прие и документа „Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма“, а също така утвърди продължаването на договора с „Молтен“, като това ще остане официалната топка на БФБаскетбол за следващите 3 години.1 2 3 4 5 ... 159 »
КЛАСИРАНЕ
НБЛНяма изиграни срещи
Галерия
Партньори на клубовете
Molten