А1 Академик СофияАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасЯмбол
НОВИНИ
 

БФБаскетбол се включи в европейския проект „Фенове срещу насилието“

БФБаскетбол се включи в европейския проект „Фенове срещу насилието“

Българската федерация по баскетбол ще участва в европейски проект за подобряване на работата с феновете в залата. Последните години доказаха, че у нас този проблем е доста сериозен. Доказателство за това са инцидентите с фенове в зала „Арена Самоков“ по време на миналогодишния турнир за Купа България и финалите на Националната баскетболна лига, както и в зала „Универсиада“ по време на двубой от Адриатическата лига този сезон.

Проектът „Фенове срещу насилието“ е част от програмата на „Еразмус +“. Той бе утвърден от Европейския съюз, като координатор е Турската баскетболна федерация. Партньори освен БФБаскетбол са и федерациите на Испания, Литва и Хърватия.

 

Миналия уикенд се проведе и първата работна среща на партньорите в Истанбул. От българска страна Директор на проекта е Генералният секретар на БФБаскетбол  Елеонора Рангелова, а мениджър е бившият юношески национал Тодор Колев, който е последен курс в специалност  „Спортен мениджмънт“ в Национална Спортна Академия.

 

Сред целите на проекта са: създаване на идентичност да бъдеш повече „баскетболен фен“, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете; Получаване на задълбочено познание за настоящата ситуация относно насилието в спорта в страните, партньори по проекта, чрез научен анализ и споделяне на добрите практики; Подобряване на диалога и повишаване на толерантността сред различните фен групи; Въвличане на баскетболните клубове и състезателите по темата и окуражаването им да поемат по-голяма роля, инициативност и отговорности по този въпрос; Установяване на политика срещу насилието в спорта, като в този процес бъдат включени всички заинтересувани страни – фенове, клубове, федерации, спортни министерства, медии и др. Окуражаване на феновете да поемат активна роля в намаляването на насилието по трибуните по време на мачовете; Окуражаване на жените, децата и хората с увреждания да посещават повече баскетболни срещи.

 

"Много сме доволни, че ще участваме в тази инициатива. Смятам, че има много какво да научим от партньорите си в работата с феновете.  Хората по трибуните са неделима част от нашия спорт и ако повишим информираността и толерантността им, със сигурност ще създадем и по-добри условия за работата на треньори, играчи и съдии. Нашият спорт има огромна нужда от феновете и се надяваме, че ще създадем по-добра атмосфера за тях след като чуем тяхната гледна точка и ги включим в предстоящите инициативи", коментира Еленора Рангелова след завръщането си от Турция.

 

Проектът предвижда  създаване на „Фен платформа“, в която да се приканят към активно участие привърженици на баскетбола. Ще бъдат провеждани и обучения на 200 фена от всяка държава, пътувания за участие в различни инициативи в страните на партньорите по проекта, турнири по 3х3 баскетбол, в които участват фенове на различни отбори и др.Решения на ДАС

Решения на ДАС

09.03.2020 15:26
1 2 3 4 5 ... 152 »
КЛАСИРАНЕ
Национална Баскетболна Лига
Черноморец Бургас
Ръст: 217 см
Тегло: 125 кг
Рождена дата: 20-09-1995
Пост: Център (5)
февруари
MVP38.5
Точки20
Борби15.5
Асистенции2.5
Отнети топки1
Минути33.1
Галерия
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager