А1 Академик СофияАкадемик Бултекс 99БалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЯмбол
НОВИНИ
 

Регионален исторически музей – Ямбол представи календара от инициативата „Бъдещето на нашето минало”

Регионален исторически музей – Ямбол представи календара от инициативата „Бъдещето на нашето минало”

Това стана днес на брифинг, в който участваха представители на музея, БК ”Тунджа”-Ямбол и институциите, стопанисващи сградите, заснети в календара. На срещата г-н Стефан Бакърджиев, директор на РИМ–Ямбол, припомни на журналистите, че спортният клуб и културната институция вече имат зад гърба си успешен съвместен проект – инициативата „Историята е движение”, част от която е и откритата през април миналата година фотодокументална изложба „Пътят: хроника на ямболския баскетбол”, получила специално признание от Министерството на културата по време на Панаира на музейните изложби,Русе 2018.


Наградата за нас беше знак, че вървим в правилната посока и ни насърчи да търсим нови и интересни начини за популяризиране на местната ни история. Желанието на екипа, спечелил отличието, беше паричната награда да бъде използвана отново за съвместна кампания със спортистите. В екипа, реализирал проекта са Кремена Димова, Таня Косева - художник и дизайнер и фотографът Стефан Каменов. И тази година партньори в инициативата ни са баскетболистите от представителния мъжки отбор на Ямбол, но до тях застават и момчетата на Стойо Чолаков. Искахме да презентираме и бъдещото на ямболския баскетбол. Неслучайно съвместният ни проект е с името “Бъдещето на нашето минало”, заяви г-н Бакърджиев.

 

Инициативата цели да популяризира старите сгради, които са били част от живота на града ни в миналото и носят исторически и емоционален заряд. Затова и акцентът на календара е върху паметници на културата от местно значение.

 

„Всяка общност има история, а пътуването през нея не свършва с разглеждането на избледнели снимки и пожълтели документи. На музейния сайт всеки ще може да прочете кратки биографични “портрети” на емблематичните здания и така да направи своята разходка през времето, да се „изгуби” по вече изчезнали от градския пейзаж улици. Визуализирахме част от сградите в календар за 2019г. Идеята ни беше да ги покажем отвътре, защото „духът” на едно здание не се крие само в неговата фасада, но и в детайлите, които често обикновеният човек пропуска да забележи. Показали сме как са изглеждали сградите и в миналото, тогава, когато са били построени. След миналогодишния съвместен проект пътят беше трасиран и мога да кажа, че хората поискаха и очакваха нов календар от нас”, допълни директорът на музея.

 

Три са сградите, намерили място в календара и кореспондиращи с идеята на кампанията. Това са  Военният клуб, зданието на  старото кметство, в което днес се помещава Административният съд в Ямбол и сградата на ОУ ”Даскал Атанас Кожухаров”, днес спортно училище “Пиер дьо Кубертен”. Снимките на всяка страница са придружени и от кратка историческа справка. Подборът не беше случаен. Военният клуб е построен в началото на 20 в. по идея на тогавашното офицерско събрание с доброволни вноски на военнослужещите от 29-ти Ямболски пехотен полк и от 4-ти конен полк.

Административен съд-Ямбол получава зданието на старото кметство и го реставрира и адаптира така, че да запази във възможно най-голяма степен автентичния му облик и е пример за опазване на културното ни наследство.

Сградата на училище “Даскал Атанас Кожухаров” е построена само за няколко месеца. В една от класните стаи на школото през 1944г. студентът по право Илия Асенов провежда първия курс по баскетбол в Ямбол.

 

Събрахме колекция от истории, които ще представим на музейния сайт чрез серия от публикации. Надяваме се чрез текст и образи да разкажем увлекателната приказка на стария Ямбол и да събудим историческото любопитство на повече хора от различни възрасти”, завърши Стефан Бакърджиев.

Треньорът на баскетболния отбор Иван Чолаков на свой ред сподели, че когато за пръв път чул идеята за съвместен проект между музея и клуба, бил изненадан. Ето какво сподели днес той, година по-късно: ““Възприех го като реклама на един град – това е визията му. Историческото, културно и спортно наследство на един град също е част от неговата реклама, затова откликнах с желание на предложението, дошло от музея. Наградата на Министерството на културата показа, че пътят е правилен и решихме отново да го направим, този път, свързано с тези три стойностни за града ни сгради. Надявам се този календар да предизвика  същия интерес като първия”.

 

 

Календарът ще се продава на домакинските мачове на отбора в зала”Диана”, както и в сградата на музея в Ямбол. Може да бъде поръчан и онлайн. Цената му е 5 лева.

 
1 2 3 4 5 ... 138 »
https://basketball.bg/banner_adv.php?id=79&url=https://cdn1.efbet.com/efbet/landingpage/index_BG.html
КЛАСИРАНЕ
НБЛНяма изиграни срещи
Галерия
http://www.festahotels.com
Партньори на клубовете
Molten

Fan Manager