Академик ПловдивБалканБероеЛевски Лукойл Рилски спортистСпартак-ПлЧерно море ТичаЧерноморец БургасЯмбол
Клуб

Перущица

Перущица
Град:Перущица
Адрес:

 

 

Мултифункционална спортна зала "ПЕРУЩИЦА", гр. Перущица, адрес: ул. Цар Калоян 21

Телефон:0879 382 231
E-mail:r_minchev@abv.bg; sportnazala_perushtitsa@abv.bg

ПЕРУЩИЦА

 

 

      Баскетболът в гр. Перущица е със 70-годишна история и има забележителни постижения.

     Откакто през 1946 г. Любен Илиев, възпитаник на Френския колеж в Пловдив и университети във Франция, запалва младежите по играта между двата коша, още през 1948 г., баскетболът с марка „Перущица” се появява на държавните първенство в България. Мъжете играят в Бургас, а жените, които са съвсем в девическа възраст – в Стара Загора. След година борческото селище вече има първите медали, които са и първи за Перущица в нейната спортна история. Извоювани са в Шумен на петото по ред първенство на България при жените! Там девойките на „Петър Бонев”, водени  от Илиев, побеждават с 28:24 жените на Локомотив (Пд) в спор за бронза. В състава са и три от пионерките в местния баскетбол -  Кръстина Гьошева, една от бъдещите звезди на българския и световен баскетбол, на Бистра Пампова и Мария Тотова, също обличали фланелката с националния герб на България.

         Иван Гълъбов, друг от възпитаниците и съотборник на Илиев, след време се превръща в най-успелия български треньор в женското направление за всички времена. Той е начело на националния женски състав от 1969 до 1985 година. В това време неговите момичета печелят бронзов (1976) и сребърен (1980) медали от олимпийските игри. Стават втори на т. н. турнир „Дружба”, алтернативното състезание на Олимпиада 1984. Два  пъти са европейски вицешампион (1972, 1983) и с бронзов медал от първенството на Европа за жени през 1976 г. Извоювали са 12 шампионски и 7 вицешампионски титли на Балканите!

   След началото на 50-те години баскетболът в Перущица става най-популярният спорт в Перущица. Израсналите тук баскетболисти започват да печелят призови места на световни, европейски и републикански първенства. От европейското за жени в Белград през 1954 г. Гьошева и Тотова се завръщат с бронзови медали. През 1958 г. капитанът на отбора Кръстина Гьошева вдига и купата на европейски шампион в Полша. Това е единствената титла за баскетбола в България в историята на този спорт. От световното за жени в Москва през 1959 г. Кръстина прибавя към колекцията си и сребърен медал. Между 1953 и 1961 г. Гьошева, Тотова и Пампова имат общо 8 отличия от Световните игри на младежта и студентите. Като състезатели на „Академик” и „Левски” (София), „Марица” (Пловдив) и ЦСКА, трите заедно и още Невена Долева, Юлия Генкова и Николай Якулов, са спечелили общо 47 (9, 21, 17) отличия от държавните първенства за жени и мъже между 1955 и 1982 година!

През 1952 г. мъжете, а година по-късно и жените, откриват „златната”  сметка на селището в първенствата на колективите от селата. За 17 години, докато Перущица е в категорията „село” като населено място, мъжете печелят 12 пъти шампионската купа, а жените добавят още пет златни медала!

     През 1959 година мъжкият състав на Перущица извоюва правото да се състезава в държавното първенство по баскетбол при мъжете. Случай без аналог в световната историята! Постижението е отбелязано и в най-големия спортен вестник, френския „Екип”.

     Традициите на баскетбола в Перущица станаха причина играта да се възроди много бързо, след като през 1998 г. Ради Минчев поема ръководството на БК „Перущица”. В проведените до 2015 г. 20 първенства по баскетбол в рамките на игрите на БАСС (Българската асоциация за селски спорт), баскетболистите на Перущица са извоювали общо 13 (5, 5, 3) медала. Четири от титлите донесоха юношите, една (през 2012 г.) – девойките.

      Откритата Мултифункционална спортна зала „ПЕРУЩИЦА” в гр. Перущица, на 20 декември 2015 г., със сигурност  ще даде нов тласък в развитието не само на баскетбола в града, но и на всички видове спортове.

 

 

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНАТА СПОРТНА ЗАЛА “ПЕРУЩИЦА”

 

 

      Мултифункционалната спортна зала “Перущица” е разположена в гр. Перущица – на 20 км. от  гр. Пловдив. Съоръжението има разгърната застроена площ от 7.3 декара с едно подземно и три надземни нива, като отговаря на всички европейски изисквания.

        Спортната зала разполага с 1 280 кв. м. комбинирано игрище за над 14 вида спорт:

1)  Баскетбол

2)  Футбол

3) Волейбол - Специална волейболна терафлекс настилка за Международни турнири.

  • Стойки за волейбол, алуминиев профил:

- стойки за волейбол с регулируема височина и външен обтегач с ръкохватка;

- материал - специален усилен алуминиев профил;

- всички елементи за закрепването на мрежата и обтягащото устройство са насочени извън терена.

  • Предпазители за волейболните стойки

 

4)  Хандбал

5)  Бадминтон – 6 броя свободностоящи греди и 3 броя найлонова мрежа

6)  Тенис на маса - Модел “Master Compact S” – 6 броя

7) Бойни изкуства – MMA, Кик бокс, Карате, Джудо, Айкидо, Таекуон-до и други

8)  Борба, Самбо, Сумо и други

9)  Художествена гимнастика, спортна гимнастика и други

10) Пилатес, зумба и йога

11) Канадска борба

12) Фехтовка

13) Бодибилдинг/Културизъм и фитнес

14) Тенис и други.

 

     Предвидени са 800 седящи и 600-700 правостоящи места за зрители. Трибуните са на три нива. Залата разполага с 4 съблекални за отбори (2 големи и 2 малки) и 2 съдийски съблекални.

      Спортното съоръжение изпълнява функцията на спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия.

 

Спортна настилка от МАСИВНО ДЪРВО Юнкерс Унобат 

 

         Спортната система Юнкерс се състои от масивно дърво с дебелина 22 мм., приковано към многослойно, еластична скара от меко дърво фабрично окомплектована с уникални шок абсорбиращи тампони.

         В допълнение, цялата настилка има подово отопление.

 

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА „ПЕРУЩИЦА” РАЗПОЛАГА С:

 

1)     ЧЕТИРИ СЪБЛЕКАЛНИ (2 големи съблекални оборудвани с 29 бр. шкафчета, 5 бр. душ кабини, масажно легло и е пригодена за хора в неравностойно положение И 2 малки съблекални оборудвани с 22 бр. шкафчета, 4 бр. душ кабини).

2)     ДВЕ СЪБЛЕКАЛНИ ЗА СЪДИИ

3)     ВИП ЛОЖА – 14 МЕСТА ЛУКСОЗНИ СЕДАЛКИ “ЛЕКСУС”  

 

4)    НАПЪЛНО ОБОРУДВАН МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ И ДОПИНГ КОНТРОЛ 

--- Стоманено бюро с 3 чекмеджета;

--- Парван с 3 отделни елемента. Сгъваема хромирана метална конструкция;

--- Кушетка с полулегнал подглавник и лежанка за медицински преглед;

--- Сгъваема носилка с хромирана метална рамка с пластифицирана повърхност;

--- Преносим комплект за бърза помощ;

--- Професионален кантар с метър за височина;

--- Преносим AMBU апарат за ръчно обдишване с всички необходими аксесоари;

--- Меркурий сфигмоманометър с всички аксеоари;

--- и др.

 

5)    САУНА + ПАРНА БАНЯ и МАСАЖНО

       Печка за сауна Harvia Vega Combi е комбинирана електрическа печка + парогенератор за сауна, която осигурява различна сауна атмосфера.

       С нея Вие може да избирате между: класическа суха сауна, парна сауна, билкова сауна или арома сауна.

 

6)   ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН ФИТНЕС

7)   КОНФЕРЕНТНА ЗАЛАОтбори

Перущица

Перущица

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

Перущица - СКБ

КЛАСИРАНЕ
НБЛНяма изиграни срещи
Галерия
Партньори на клубовете
Molten